Sådan Finansierer du din Elkedel
Elektrificering er nødvendig for at opnå den nødvendige bæredygtighed i den grønne omstilling. I dag generes meget af den nødvendige varme til forskellige produktionslinjer via gaskedler. Mange af disse gaskedler kan erstattes med elektriske kedler, men det økonomiske incitament til at skifte er begrænset. Elprisen ligger ofte på niveau med naturgasprisen, og er til tider markant højere. Desuden er mange af gaskedlerne stadigt fuldt funktionelle, så det synes umiddelbart ikke at være økonomisk favorabelt at udskifte de eksisterende kedler.
Flere kedler giver merværdi
En potentiel løsning, der kan gøre elektrificeringen mere økonomisk attraktiv, er at lave et hybridssystem. Et varmesystem, hvor der i stedet for at vælge én type kedel til varmeproduktionen, frit kan skiftes mellem at anvende en gaskedel eller en elkedel. Derved kommer elkedlerne til at støtte gaskedlerne i stedet for med det samme at erstatte dem. Det tillader, at gaskedlerne ikke behøver blive skrottet med det samme, og dermed ikke taber sin oprindelige investeringsværdi. Med hybridsystemer skabes der en effektiv overgang, hvor den grønne omstilling sker gradvist og kan betale sig.
Skifte lasten mellem gaskedler og elkedler
Forestil dig et industrielt varmesystem, der kræver en konstant leverance af varme. Traditionelt har denne varme været leveret af en gaskedel. Men hvad er besparelsesmulighederne ved at installere en elkedel? Lad os sammenligne de tre mulige strategier. Først må sammenligningsgrundlaget være, at gaskedlen opererer til en kontinuerlig last, der netop møder varmebehovet. Den anden mulighed er at bruge elkedlen i stedet for gaskedlen. Sidste mulighed er at smart skifte lasten mellem de to varmekilder baseret på realtidsprisudsving – månedlig variable gaspriser og timebaserede elpriser – således at det er kedlen med laveste driftsomkostning, der leverer varmen.
Ved smart at skifte mellem de to kedler, kan driftsomkostningerne fra kun at bruge gaskedlen blive reduceret med omkring 17%. Omregnes det til en monetær værdi, har det de sidste fem år været en reduceret driftomkostning på omtrent 1,4 millioner kr. årligt per MW kontinuerligt varmebehov (~8.800 MWh/år eller ~850 tusind Nm3 naturgas pr. år). Og dette tal forventes blot at blive større de kommende år, da det vil følge det fortsat stigende prisudsving der forventes i el-spot-markedet.
Årlige driftsomkostninger for kontant varmebehov
På figuren ses de årlige omkostninger for at møde et konstant varmebehov. Dette er sat til at blive mødt med enten en gaskedel, en elkedel, eller ved smart at skifte mellem de to kedler.
Gaskedlen er sat til at have en effekt på 95% og elkedlen til 100%. Data for elpriser er hentet fra Energinets Energi Data Service. Data for gaspriser er hentet fra OK’s oversigt over prisudvikling på naturgas.
Er besparelserne nok til at motivere investering i elkedler?
Med besparelser på driftsomkostningerne, der kan ligge i omegnen af 1,4 millioner kr. pr. MW pr. år, er det værd at overveje, om det er nok til at motivere virksomheder til at investere i elektriske kedler. Sammenlignes denne besparelse med Energistyrelsen estimat på kapitalomkostningerne for industrielle elkedler, vil det betyde en return of investment på 5-14 måneder. Selvom den første kapitalinvestering i elektriske kedler stadig kan være høj, kan de langsigtede driftsbesparelser, sammen med de miljømæssige fordele ved elektrificering, gøre dette til en attraktiv mulighed for mange fabrikker.
Ud over de økonomiske besparelser, kan integration af elektriske kedler hjælpe virksomheder med at opfylde eksisterende bæredygtighedsmål. Elkedler er nemlig med til at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer direkte på produktionsfabrikkerne. Godt nok er der stadig et CO2-aftryk forbundet med brugen af elektricitet fra elnettet, men dette faldende med den stigende installation af vedvarende energiproduktion. Konkret ville smarte skift mellem elkedel og gaskedel i 2021 have givet en reduceret CO2-udledning på ~25%, mens den reducerede CO2-udledning i 2024 ville have været ~40%.
Den elektriske fremtid
Smart skift mellem brændsel og elektricitet tilbyder et økonomisk og grønt skidt mod industriel elektrificering. Ved at udnytte eksisterende gaskedler, samtidig med at elektriske alternativer gradvist introduceres, kan virksomheder reducere driftsomkostningerne, støtte grønne omstillingsmål og forberede sig på en fremtid, hvor elektricitet spiller en endnu større rolle i industrielle processer.
Næste skridt for virksomheder, der ønsker at fremtidssikre deres forretning med elektrificering, er at overveje, hvordan smart styring kan implementeres i deres egne produktionslinjer. Med fortsatte fremskridt i teknologien for elektriske kedler og den voksende betydning af bæredygtighed kan denne tilgang give en løsning for industrier, der skal balancere økonomiske overvejelser med miljøansvar.